perjantai 18. syyskuuta 2015

Ratakausi 2015

Ratakausi 2015 alkoi skippailemalla kisoja, eli hieman myöhässä omaltaosaltani. Olin ihan poikki ja juoksu oli täyttä kuraa. Lähdin kuitenkin kesäkuun alussa viivalle, sillä halusin saada nuorten EM-rajan rikki (ainakin esteissä, joka oli 10.55). Ensimmäisellä yrityksellä se ei onnistunut ja muserruin täysin.. aikani oli jotain 10.57x ja pohdin mitä olen tehnyt väärin? Päädyin siihen tulokseen, että toissapäivänä ei olisi pitänyt juosta puolimaratonia!
    Sama ala-vireisyys jatkui Paavo Nurmi Gamesissa, jolloin isäni totesi juoksun jälkeen, että hänellä teki tuskaa jopa katsoa puskemistani. Poljin siis kirjaimellisesti paikallani ja esteiden ylittäminen oli kauhea ajatus. Ihme kyllä alitin rajan muutamalla sekunnilla!!
   Seuraava koitos oli yhden välipäivän jälkeen Jämsässä kestävyysjuoksukarnevaaleilla. Maltoin pitää välipäivän kevyenä ja alitin EM rajan myös 5000m (17.05). On selvää, että ylä- ja alamäkiä tulee jatkuvasti, mutta tämän juoksun jälkeen päätin nousta kuopasta ja olla palaamatta sinne enää koskaan!! Pyydän anteeksi kaikilta jotka joutuivat katsomaan sivusta kärsimystäni tai olemaan mukana siinä (etenkin oma perheeni).Siitä alkoi nousujohteinen kauteni, joka sisälsi monia upeita ratakisoja ja hetkiä. Ennätykset parantuivat, niin kuin kuuluukinn :) Esteissä 10.02x, 5000m 16.11x, 10 000m 32.58x, 3000m 9.27x. Eli siis parennettavaa jäi hurjasti!!Nyt ratakisat tältä kaudelta alkavat olla paketissa ja suuntaan katseeni maastoihin ja tietysti ensikauteen!! Tarkoituksena on juosta vielä muutama maantiekisa tosissaan/puolitosissaan juoksusta nauttien. Hauskaa aion pitää ja ottaa irti kaiken mahdollisen onnistumisista. Onhan tämä juoksu kuitenkin kuninkaiden laji;) !!


Tässä vielä muutama kuva kesältä:) -A

11 kommenttia:

 1. Tsemppiä syksyyn!

  Mulle oli yleisurheilua tarkasti seuraavalle oli kesän paras hetki se 10 km juoksu kalevan kisoissa.

  Yhtä voimakkaita tunteita ei herättänyt edes Bekinging kisat.

  VastaaPoista
 2. Kalevan kisojen 10 000 metriä oli todella hieno kilpailu! Osa kiitoksesta kuuluu Johanna Peiposelle, jonka irtiotto teki kisasta jännittävän: saisitko kurotuksi pisimmillään 70 metrin etumatkan kiinni? Ja saithan sinä. Kaksi kierrosta ennen maalia ohitit Johannan ja menit menojasi! Katsoin Kalevan kisat TV:stä ja 10 000 metrin juoksun olen sen jälkeen katsonut netistä monta kertaa.

  Viikon päästä pidän sinulle peukkuja PM-maastojuoksussa. Toivottavasti voitat!

  VastaaPoista
 3. Moi Alisa!

  Huomenna klo 11 (12 Suomen aikaa) starttaat Göteborgissa 4500 metrin maastojuoksukisaan. Norjalainen juoksulehti arvioi, että juniorien taso on ennätyksellisen korkea, seniorit saavat olla iloisia, kun parhaat juoksijat ovat junioreissa. Sinä olet yksi ennakkosuosikeista. Valitettavasti vain matka on sinulle lyhyt, seniorien 7500 metriä olisi varmaan ollut sinulle mieluisampi. - Lykkyä tykö, voitto olisi upea, mutta mitalikin on kovassa seurassa arvokas!

  Anna Emilie Möller stiller opp. 18-åringen har løpt 3000 m i år på 9.10 og er en av to favoritter til det individuelle gullet.

  Men hun får tøff konkurranse fra Alisa Vainio, som ikke blir 18 år før nærmere jul. Hun har 16.12 på 5000 m og 32.58 på 10.000 m, og kanskje enda mer oppsiktsvekkende: 2.33 på maraton. Men nå er det bare 4500 m de skal løpe denne gangen.

  Hun har løpt langt under OL-kravet for maraton i Rio, men får nok ikke delta der. IAAF har aldersgrense for slikt.

  Seniordamene må være glade for at Vainio og Møller ikke deltar i seniormesterskapet. Med alle de gode danskene pluss Vainio og minst en god løper fra Sverige i tillegg til våre egen Live Solheimsdal, er nivået i juniorklassen rekordhøyt.

  VastaaPoista
 4. Ilta-Sanomien otsikko 7.11. klo 12:45
  "Alisa Vainio juoksi ylivoimaiseen mestaruuteen"
  Teit sen taas! Upeaa!

  VastaaPoista
 5. Heippa juoksukomeetta!

  Neitsytmaratonillasi 19.9. saavutit ajan 2.33.24, mikä tasaisella vauhdinjaolla tekee 36.22 / 10.000 m. Eka kymppisi olit Kalevan kisoissa tuulisissa oloissa, alla edellisen päivän viiden tonnin hopea, juossut aikaan 32.58. Maratonin SE on Ritva Lemettisen 2.28.00 vuodelta 1995. Jos maratonilla juoksisit 35.00 / 10.000 m, loppuaika olisi 2.27.40. Siihen uskon sinun lähivuosina yltävän, alle 2.30.00 aikaan ehkäpä jo ensi vuonna, jos terveenä pysyt ja sopiva väli kilpailukalenterista maratonille löytyy.

  Tiesitkö, että Mare Dibaba, joka voitti Pekingissä MM-maratonin ajalla 2.27.35, on vain 151 cm pitkä ja painaa 38 kg? Keveydestä on mitä ilmeisimmin etua maratonilla.

  Annemari Sandell havittelee osallistumista Rion maratonille. Hänen ennätyksensä 15 vuoden takaa on 2.35.12. Nykyjuoksijoista lähinnä paras aika sinun jälkeesi on Anne-Mari Hyryläisellä 2.35.17. Myös Hyryläinen tähtää Rion maratonille. Sinä sinne kuitenkin parhaana suomalaisena kuuluisit.

  Iltalehti uutisoi 6.10: ”Olen vain sitä mieltä, että täysi-ikäisyyden pitäisi riittää maratonille. Jos se ei riitä, sitten on pakko yrittää rajojen rikkomista ratamatkoilla”, Vainio linjasi. - Tosi harmi, jos et Rion maratonille liian nuorena pääse. Uskon sinun kesällä selvittävän kympilläkin tulosrajan 32.15.

  Täysi-ikäisyyden saavutat tänään, joten siitä parhaat synttärionnittelut!

  Joulukuun 13. päivänä osallistunet maastojuoksun EM-kilpailuihin Paray Le Monialissa, joka sijaitsee Keski-Ranskassa, reilun 200 kilometrin päässä Pariisista. Vaikka siellä tuskin on pelkoa sellaisesta, mitä Pariisissa koettiin pari päivää sitten, niin Pariisin kautta kai matka sinne kuitenkin käy. Turvallista reissua koko Suomen kisajoukkueelle!

  VastaaPoista
 6. Hei taas Alisa!

  Olisikohan Alisa mukana, arvuuttelin iltapäivällä tihkusateessa ja tuulessa Helsingin Ympyrätalon edustalla sijainneella juottopaikalla kuultuani, että meneillään oli lastensuojelun hyväksi juostava kymppi. Illalla Iltalehdestä luin, että olithan sinä, ja voitit tietysti tapasi mukaan. Olisinpa jäänyt odottamaan juoksijoita, ehkä olisin onnistunut kuvankin sinusta nappaamaan!

  Viikon päästä sitten kisaat Ranskassa Euroopan mestaruudesta. Onneksi nuo kisat nähdään TV:ssä. Odotukset ovat kohdallasi suuret. Kerroit, että menet kisan kerrallaan ja juokset niin kovaa kuin pystyt - ja jos joku sinut voittaa, hänen täytyy olla hyvä. Noinhan se on. Voittaa ehdit lupaavasti alkaneella urallasi monet kerrat, vaikket nyt voittaisikaan. Mutta tietysti toivon, että voitat. Onnea matkaan!

  VastaaPoista
 7. Voi Alisaa!

  Tuolla jalalla, minkä kuvan twiittasit, ei todellakaan juosta, joten ratkaisusi jäädä pois ylihuomisen EM-kisasta on varsin hyvin perusteltu.

  Sääli, että noin kävi, sekä sinun että faniesi kannalta. Olisi ollut todella jännittävää seurata, miten olisit hoidellut voiton kotiin kovista EM-ratakisojen kilpakumppaneistasi, jotka nyt kisaavat maastomestaruudesta keskenään ilman kovinta haastajaansa. Mutta kuten itse totesit, kesän suurkilpailut ovat edessä, joten riskejä ei nyt kannata ottaa. Kesällä olet sitten entistä ehompi.

  VastaaPoista
 8. Molemmille Tirilän tytöille toivottelen rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2016.

  Ikapoika

  VastaaPoista
 9. Hei taas Alisa!

  Joko jalkasi on parantunut treenikuntoon? Entäpä Portugalin leiri, se varmaan on vuorossa vähän keväämmällä? Olisi mukava lukea blogistasi välillä kuulumisiasi kesää odotellessa.

  Katsoin taas netistä Kalevan kisojen kympin, ties monennenko kerran. Se aina piristää kummasti.

  Innostuin vähän soveltavaan matematiikkaan kympin juoksun tiimoilta:

  Aikasi 6.000 metrissä oli tasan 20 minuuttia, mikä tekee 3 min 20 sek / 1.000 m. Tuolla kohden olit 65 m jäljessä Johannasta, joka piti tasaista 3,18 min kilometrivauhtia koko matkan alusta loppuun. 6.000 metristä vauhtisi kiihtyi loppua kohden. Jos tuon lopun 4.000 m (mihin aikaa kului 12 min 58 sek) olisit juossut tasaista vauhtia, se olisi tehnyt 3,14 min per kilometri. Tuolla tasaisella nopeudella juostuna 10.000 metrin loppuaika olisi ollut 32,20. Siis vielä 6 sekunnin lisäpinnistys, niin olisit alittanut Rion tulosrajan. - Jos vain kunnossa pysyt, alitat kesällä Rion rajan varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimipäiväonnittelut Alisalle!

   Kautesi meni pilalle talven koettelemusten takia. Harmi, kun samalla jäivät sivuun Amsterdamin EM-kisat ja Rion olympialaiset, joihin molempiin sinulla muutoin nuoresta iästäsi huolimatta olisi ollut valmiudet osallistua. Mutta älä murehdi, kunhan hoidat itsesi terveeksi ja kuntoon, sinulla on edessäsi vielä monet suuret kisat. Ensi vuonna toivon näkeväni sinut kilpakentillä entistä ehompana ja nopeampana.

   Poista
 10. Hienoa Alisa, että olet ilmeisesti selättänyt ne vaikeudet, jotka pilasivat sinulta kaksi kautta (HS Urheilu 20.12.)! Tsemppiä, olet nuori ja ehdit vielä hyvin näyttää, mihin pystyt!

  VastaaPoista